Kategoriarkiv: V86 statistik Jens Sjödén Statistikbibeln

Statistikanalys: V86 – Solvalla/Åby

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Åby.

Det skrällde i två lopp senast. Det är inte alldeles vanligt på V86-spelet. Oftast blir det bara en skräll, ibland ingen alls. Man får gå tillbaka sju omgångar, till 22 okt, för att finna ett liknande utfall.

Utdelningen förvånade för ovanlighetens skull negativt. Man har blivit bortskämd med miljonutdelningar och 8-rättsjackpottar de gånger V86-spelet innehåller två skrällar. Nu blev det bara 31 000. Kanske är V86-spelets guldålder över? Tidigare var de inlämnade systemen så dåliga och överutdelningarna groteska. Detta fenomen verkar till slut ha lockat till sig duktigare spelare.

Det har varit mer eller mindre låga utdelningar 16 gånger i rad. Man får gå tillbaka till den 6 aug, då finner man en åtta som betalade 883 000. Då liksom nu var det Åby och Solvalla som delade på värdskapet och precis som senast blev det då två skrällar varav en av det mildaste slaget (femtehandare). Resten av vinnarna var rankade 1-2. I onsdags gav en svårare rad bara 31’…

Omsättningen ökade med 26%. Inte lika extremt som vid jackpotomgångarna, men bra ändå. Vid fjolårets motsvarande omgång omsattes 0.9 miljoner på V8 och 14.6 miljoner på V86. Det blir nog plussiffror idag igen!

Åby och Solvalla har samarrangerat vid 12 tillfällen. Favoriterna har segrat i 41 av de 96 loppen, 43%. Sju vinnare har varit storskrällar rankade 8-12. Medianutdelningen är 73 000 kr. Överlag har alltså omgångarna varit lite lättare än V86-spelets genomsnitt.

Spelar man med reduceringsverktyg, kan man lugnt kräva 1-2 skrällar (rank 5+). Detta har gått in 10 gånger av 12 och de sällsynta extremomgångarna är ändå inte spelmässigt intressanta.

V86-1: Autostart, kort distans, 12-hästarslopp
• Den största skillnaden jämfört med banor utan open stretch är kraftigt förbättrade resultat för 6:e-spåret

• Spåren 5-6 är de enda som genererar vinst på vinnarspelet
Ovanstående är citat ur Åby-bibeln angående just sådana här lopp.

Favoriten vinner första avdelningen i de första V86-omgångar och 6 Ark Went In (45%) är knappast överspelad. Dödens är inte så tufft över kort distans.
V86-2: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp [sid 77-78]
80-talet hade Mack Lobell, 90-talet hade Peace Corps. Sedan dess har det varit tunnsått med amerikanska hästars framgångar i Sverige, trots att många hälsat på och ännu fler importerats. Omvänt: Det är sällsynt att svenska åker över och tävlar i USA, men när det händer går det ganska bra… se t ex Sebastian K och Commander Crowe bara i år.

Här ska 8 Knows Nothing göra sverigedebut, och som vanligt rör det sig om en riktig stjärna i förhandssnacket. Nu behöver man inte vara en stjärna för att vinna det här billiga vardagsloppet, det duger med råge att hålla normal snabbloppsklass. Chansen är hart när omöjlig att bedöma, men en sak man lärt sig de senaste decennierna är att de amerikanska hästarna överspelas i förhållande till verklig chans. Efter fyraårssäsongen kan de sällan hävda sig, då har de andra vuxit ifatt. Men förr eller senare dyker förstås nästa undantagshäst upp, det är sannerligen på tiden nu.

Det är ändå svårt att hitta någon annan tipsetta. Respekten för tränaren är stor, och han berättar bland annat att det här är en häst för elitloppet 2015 samt att han har ”effektiv aktion och är startsnabb som tusan” (intervju på atg.se). Det senare är avgörande; loppet är så dåligt att knappast någon vill passera honom om han nått ledningen.

För 4 Bon Frecia talar stallform, hemmaplan och startspår. Men hästen är ojämn, han har gjort ett par topplopp men avsevärt oftare presterar han svagt. En seger per år det senaste, och årets är redan tagen… Men om jänkarn är en bluff blir det förstås rejält krångligt att inte vinna loppet.

Att spår 5 är bäst förvånar säkert ingen som läser detta, mer förvånande är kanske att spår 10 är näst bäst. Läget underskattas av Spelarna, som tvärtom tror att det är bland de sämsta. Därför är det också det enda, som lönar sig på vinnarspelet. Detta talar för att 10 Chapeau har en chans högre än sin spelprocent. Tidigt på onsdagmorgonen inkom en 7000 kr-insats på vinnarspelet på honom.

V86-3: Autostart, stayerdistans, 10-hästarslopp. Struken: 2
Sådana här lopp efterfrågas av vissa. Man tycker det händer mer i långa lopp över många varv. Min uppfattning är närmast den motsatta; att det ofta blir så att alla radar upp sig i gåsmarsch på innerspår när det är 3140a och att det händer mycket mer i 1640a-loppen.

På Åby har man kunnat se sex 3140a-lopp sedan man införde open stretch. Av dessa har fyra vunnits av favoriten – 67%. För litet underlag naturligtvis, men all erfarenhet talar för att favoriterna segrar oftare och skrällarna mer sällan ju längre distansen är.

Storfavoriterna brukar vinna på V86. Sedan ATG övergav streckfördelningen har 16 favoriter spelats hårdare än 75% – alla utom en har vunnit. Det gör 94%. Av de som spelats till 79% eller mer, har 8/8 segrat.

Någon timme efter föregående 7000 kr-insats inkom en likadan på 7 Frozen i detta lopp.

V86-4: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för 3-åriga i öppen klass [sidan 80]

Det har körts sex sådana här lopp i år. Fem av dessa har vunnits av rank 1-2 och alla dessa har vunnit från ledningen.

Det här förstärker mönstret från tidigare, där man vet att 5% av loppen vinns av den femterankade och resten, 95%, av AB-hästarna (rank 1-4). Spetsvinnare är överrepresenterade.

5 Buzz Mearas (8%) vann spårlotten och tar ledningen. Han var grym vid seger näst sist. Senast var det lite tufft i V75 mot Riff Kronos men han var bra ändå. Här är det mycket enklare igen och han kommer att göra sin karriärs bästa prestation. Spets och släpp till favoriten ger tvilling 5-6, eller så strular det för favoriten från sämre spår och 5 vinner. Eller så kommer luckan och han vinner… fint spelvärde.

”Mycket bra debut i onsdags!” skriver Expressen och ”Inget extra i debuten” skriver Aftonbladet om 7 Laneheart.

V86-5: Autostart, kort distans, 12-hästarslopp. Struken: 11
Samma som V86-1, men lägre klass. Den skillnad man kan se är tvärtemot den som kanske förväntas: I den här lägre klassen segrar favoriterna oftare och de skrällrankade mer sällan.

Att 10 Sun Esterel är bästa hästen verkar alla eniga om efter prestationen senast och Flemming Jensen är en grym favoritinfriare: 9 av 13 på V86 i år gör 69%.

Men stallets hästar underpresterade igår på Jägersro och kanske är formen på retur efter en lång topp. Som spelare får man ”hoppas” det i alla fall, så det inte blir för favoritbetonat. Spetsgaranti råder för 5 Supermede (13%) och även på Åby vinner spetshästen oftare än ”bästa hästen”. Mycket bättre chans än spelprocenten säger!

V86-6: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp för ston i låg klass [sidan 97]
I år har det bara avgjorts fem sådana här lopp på Solvalla. Inget av dem har vunnits av favoriten, men tre har vunnits från det optimala 5:e-spåret. Fyra har vunnit från ledningen och den femte från dödens.

Från hela 2000-talet finns snart 200 lopp i statistiken. Medan favoriterna segrar oftare än 4/10 i alla högre klasser, är frekvensen bara 27% i de här stoloppen av den allra lägsta klassen. Man kan också notera att det är sällsynt att ett lopp med bara 30’ i förstapris bereds plats på V86. Sådana brukar man köra på luncherna istället.

30’ är dagens lägsta förstapris. Utanför har man placerat tre lärlingslopp med 40’-100’. Synd att inte dessa istället fick vara med på V86, jag hade gärna sett alla. Speciellt hellre än årgångsloppen i V86-4 och V86-8: Skrällchanserna är så enormt mycket bättre i lärlingslopp. Oavsett vad man anser om årgångsloppens rent sportsliga kvaliteter, så är det lätt att konstatera att de är dåliga spelobjekt. 2014 har bara ett enda lärlingslopp beretts plats på V86-kupongen – trist.

Kanhända har ATG sett att låga utdelningar driver upp omsättningen – för så är det faktiskt, paradoxalt nog.

Ett uppenbart garderingslopp är det ändå. Fint spelvärde i spårgynnade tredjehandaren 5 Meghann Dane (7%).

V86-7: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp för ston i låg klass. Struken: 7
Samma som föregående lopp, men på Åby och lite högre klass. Följande hittar jag i Åby-bibeln:

• Liksom i kortdistansloppen finner man att spår 6 är en plusfaktor: Detta skiljer Åby från andra banor.

• Bästa spåren är dock 4-5 som båda underspelas och segrar oftare än Spelarna räknar med.

• Från de innersta och populära spåren 1-2 infrias 19% av favoritskapen. Från övriga spår lyder noteringen 42% – en skillnad värd att lägga på minnet

Skrällrisken är påtaglig även här, och då jag hittar så fina hästar som 10 Saari in Action (2.6%) och 4 Eternity of Joy (0.8%) sist och näst sist i ranken så är valet lätt: Helgardering.

Kuriosa: Favoriten har vunnit denna avdelning (V86-7, DD-1) åtta gånger i rad..!
V86-8: Autostart, medeldistans, 9-hästarslopp för 4-åriga i öppen klass
Här kan man locka med 100’ i förstapris; det blir inte fullsatt ändå eftersom fyraåringarna har tusen andra lopp att välja bland och man kan ju inte gärna starta flera gånger i veckan.

Spår 8 är sämst, men idag har ”bästa hästen” i alla fyra solvallalopp lottats till detta läge, och alla rankas 1-2 av spelarna

8 Ivar Sånna är så mycket bättre att han bör vinna trots avsaknad av form och dåligt läge. Men man hoppas förstås på favoritfall i sista, då man kan bli belönat med finfint över-rens.

Andrahandaren 5 Rolex Bigi är spårgynnad och trolig spetshäst. Det går sällan utanför rank 1-2 i sådana här lopp; t ex har årets fyra tidigare lopp alla vunnits av sådana.

Bäst spelvärde i loppet ändå på 3 Dante Boko (4.6%!) som spetsar initialt och var en ny häst förra gången i första starten som valack. Form slår klass så här i slutet av en lång årgångssäsong..! Dessutom ska man väl notera kuskändringen.

Jag brukar tjata om 1 Ragata, men det är väl bara att inse att hon är en av alla de där treårsstjärnorna som inte har mycket att ge längre när de fyllt fyra. Hon vann lopp redan som tvååring och för sådana brukar prognoserna inte vara så goda. Men ändå… 0.7%! Det är ändå Nurmos och Solvalla, och stallets övriga hästar visar ju kanonform just nu… Chansen är rimligen större än en på hundra i alla fall.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Statistikanalys: V86 Solvalla/Åby

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Åby.

Det vann en femtehandare i tredje avdelningen i onsdags. Den var spelad till 3% och inte helt lättfunnen. I övrigt var det dock i vanlig ordning oerhört favoritbetonat och skrällbefriat. Bland annat vann jättefavoriten Nahar som gjorde spelet till en V75:a med 25 öres radpris.

96 000 på åtta rätt är bra. Det har man sett flera gånger tidigare också: Blir det en lite större skräll än rank 5, så är det omedelbart sexsiffrigt. Och skulle det någon gång bli två skrällar – ja, då är det miljonutdelning! Det gäller ”bara” att helgardera rätt lopp så blir man rik på V86…

83%-83%-34%-45%-60% -73%58%.
Det är, i kronologisk ordning, de enorma omsättningsframgångarna för V86 de senaste sju omgångarna. I media fokuseras mer på att flaggskeppet V75 tycks ha vänt sin negativa trend och ser ut att kunna plussa 1-2 procent i år.

Vid fjolårets motsvarande omgång omsattes 15.2 miljoner på V86 och 1.3 miljoner på nedlagda V8. Även om man lägger ihop siffrorna lär de ändå överträffas idag!

På grund av tidsbrist blir det lite kortfattat den här gången, men här några rader med statistikfakta kring loppen i alla fall:

V86-1: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp
Åbys spårstatistik är intressant, inte minst därför att så många andra inte har koll på den. Den avviker ofta markant från andra banors och den naturliga förklaringen stavas förmodligen dubbla open stretch som påverkar löpningsförloppen – men inte alltid på det sätt man tror.

I sådana här lopp är faktiskt bakspåren de mest vinstrika. Det är inte spelarna inne på, så oddsnivån blir hög. Man plussar om man spelar båda bakspårshästarna varje gång.

Den här gången är det hästar spelade till 1-2% och då ska man förstås inte haussa chanserna för mycket. Men man kan anta att de har bättre chanser än sin spelprocent i alla fall.

Favoriterna vinner 37% av loppen och överspelas generellt en aning. De mest vinstrika spelen har historiskt varit de rankade 7-8 av spelarna, trots att dessa ”bara” vinner 12% av loppen.

Flemming Jensen är en pålitlig favoritinfriare som satt dit 8/12 favoriter på V86 i år, och 4/8 på V75. 60% är klart över förväntan, då man jämför med hur spelarna spelat dem.

V86-2: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp i hög mellanklass [sidan 92]
Den här propositionen genererar intressanta resultat. Till att börja med dominerar bakspåren, det gör de normalt verkligen inte i 2140a-lopp. 10-11-12 är kanonlägen här.
Men – det som underskattas mest är i vanlig ordning spår 5. Det är det enda man går plus på om man kliver in på vinnarspelet varje gång. Det segrar ofta, och till fascinerande goda odds.

Favoriterna segrar sällan, 23%. Från innerspår är infriandet låga 10%. Oftast segrar andrahandaren: 31%.

V86-3: Autostart, kort distans, 12-hästarslopp i mellanklass. Struken: 6
De spår som visar finast siffror i sådana här Åby-lopp är 5-6. Båda genererar vinst vid regelbundet spel. Spår 5 visar toppresultat på andra banor också så det är sexan som är skillnaden. Favoritens tredjespår visar resultat strax över genomsnittet.

Favoriterna vinner 35% av loppen och är faktiskt i regel lite underspelade i förhållande till chans. Skräller (rank 5-) gör det i 22% av loppen.

Till skillnad från föregående Åby-lopp finns här inte en pålitlig favoritinfriare. Anders Svanstedt har 0/4 i år och det har väl överhuvudtaget gått under förväntan. Sedan 13 november har man tvingats stryka åtta hästar för förkylning.

V86-4: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp [sidan 56]
Det skräller sällan i sådana här lopp. 84% vinns av rank 1-3 och 4 gånger av 10 vinner favoriten. Lika ofta vinner spetshästen.

Här är det förmodligen en och samma: 3 Underpaid Hanover är en bra favorit och spikförslag. Han borde inte hunnit tappa formen på elva dar och då visade han att han till och med kunde vinna med skor. Såväl motstånd som distans är lämpligare nu än i V75-loppet i Norge senast.

V86-5: Autostart, lång distans, låg klass
Efter sju år med open stretch är underlaget fortfarande svagt för 2640a-loppen. Man slås i alla fall av rejält svaga resultat från ytterspåren 6-8. Det är också anmärkningsvärt att andrahandaren segrar oftare än favoriten. Tillsammans vinner de 2/3 av loppen och det är väl ungefär så de blir spelade också. Men de inbördes proportionerna…

Veijo Heiskanen har bränt med några jättefavoriter i år, men har på slutet rätat upp siffrorna och ligger nu på ganska genomsnittliga resultat i nivå med spelarnas förväntningar. Han varken över- eller underspelas.

V86-6: Autostart, kort distans, 12-hästarslopp för 3-åriga i öppen klass [sidan 71]
Det här loppet har funnits med på kupongen tio gånger under 2000-talet. Favoriten har segrat fyra gånger och lika ofta har det skrällt (rank 5-10). Typiskt stolopp: En favorit-eller-skräll-profil.

Favorit ser 6 Deepfish ut att bli, och som ”alla vet” är 6 ett minusläge. Samtidigt är 5 det allra mest gynnsamma, så vid nedstrykning kan det vara ett spikalternativ!

Tino Ärling har tidigare infriat 4 av 7 favoritskap.

Det finns tre miljonärer i loppet, alla från knepiga spår (1, 7, 8), men på pappret har de ju en fantastiskt fin uppgift. De två senaste åren har loppen vunnits just från spår 1 och 7 – båda enprocentare!

V86-7: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp för ston
Just här – den första DD-avdelningen – har favoriten segrat sju gånger i rad. Och sviten ser inte ut att brytas den här gången.

I sådana här lopp avviker åbysiffrorna inte speciellt från andra banor. Spåren 4-5 vinner mest och båda genererar vinst på vinnarspelet. Favoritens tredjespår ligger lite över snittet för favoritinfriande (och lite under snittet för ickefavoriter, precis som det brukar se ut på andra banor).

Johnny Takter överspelas en del; eller så har det sett ut under 2014 i alla fall. Man får dividera spelprocenten med 1.3 ungefär för att få fram den riktiga chansen.

V86-8: Lopp med ett tillägg, kort distans [sidan 130]
Det här loppet återkommer varje år. Under 2000-talet har starthästar segrat 9 gånger och tilläggshästar 5. Särskilt svårt har det inte varit; alla vinnare har rankats 1-5. Tilläggshästarna spelas överlag lite hårdare än chanserna motiverar. De tre senaste åren har loppet vunnits från ledningen.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.